##plugins.themes.huaf_theme.article.main##

Abstract

Soil degradation in intensive pummelo orchards may have gradually reduced pummelo productivity and affected the farmer’s income. The study was carried out with the objective of evaluating the soil properties of Nam Roi pummelo orchards with symptoms of deterioration in the key pummelo farming area of Vinh Long province. The study conducted interviews and took soil samples from 40 farming households cultivating Nam Roi pummelo orchards with tree ages ranging from 8 to 10 years, orchard beds age >25 years, including 20 farming households cultivating bad pummelo orchards with symptoms of deterioration, yellow leaves, poor growth, low yield and 20 farming households cultivating good pummelo orchards with no symptoms of deterioration, high yield. The results showed that the average profit/year of the good pummelo orchards group was 357.88 million VND/ha, 4.45 times higher than the bad pummelo orchards group (80.34 million VND/ha/year). Soil analysis results show that the soil of the bad pummelo orchards group is highly acidic and lower in soil organic matter content than the good pummelo orchards. Soil bulk density, soil porosity and macro-porosity at a depth of 0 - 20 cm in good pummelo orchards have appropriate values, and are significantly different compare to the group of bad pummelo orchards. In particular, the soil depth of 20 - 40 cm in the bad pummelo orchards is compacted, leading to poor water permeability and low available soil water content. This is related to the fact that farmers with bad pummelo orchards rarely apply organic fertilizer and lime, which has gradually degraded the soil of pummelo orchards.

##plugins.themes.huaf_theme.article.details##

How to Cite
Tran Ba Linh, Hoang Phuc Thien My, & Truong Tan Sang. (2024). Evaluation of cultivation efficiency and some soil properties of nam roi pummelo degraded orchards . Hue University of Agriculture and Forestry Journal of Agricultural Science and Technology, 8(3), 4403–4412. https://doi.org/10.46826/huaf-jasat.v8n3y2024.1196
Section
PLANTS

References

Châu Minh Khôi, Võ Thị Gương và Phan Văn Tâm. (2012). Hiệu quả của phân hữu cơ bả bùn mía trong cải thiện một số đặt tính hóa, lý đất trồng gấc (Momordica cochinchinensis (Lour.) Spreng) tại huyện Tri Tôn, tỉnh An Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 24a, 9-16.
Lê Văn Khoa, Nguyễn Xuân Cự, Bùi Thị Ngọc Dung, Lê Đức, Trần Khắc Hiệp và Cái Văn Tranh. (2001). Phương pháp phân tích đất, nước, phân bón, cây trồng. Nhà xuất bản Giáo dục.
Lê Văn Khoa và Trần Bá Linh. (2000). Bài giảng thực tập lý hóa đất. Bộ môn Khoa học đất và Quản lý đất đai, Khoa Nông nghiệp. Trường Đại học Cần Thơ.
Lê Văn Khoa. (2013). Phân cấp độ bền đất và các yếu tố ảnh hưởng đến độ bền cấu trúc đất của các nhóm đất chính vùng đồng bằng sông Cửu Long, Việt Nam. Tạp chí Nông nghiệp và phát triển nông thôn, Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 26, 219-226.
Lê Văn Khoa, Trần Kim Tính, Lê Quang Minh, Trần Bá Linh và Nguyễn Văn Quí. (2016). Đánh giá khả năng giữ nước và một số đặc tính vật lý đất trên một số cây trồng tại huyện Phú Quốc, tỉnh Kiên Giang. Tạp chí Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp(4), 38-47.
Lê Văn Khoa, Trần Văn Dũng, Trần Huỳnh Khanh và Nguyễn Minh Đông. (2020). Hình thái phẫu diện, đặc tính đất và sự thay đổi đơn vị bản đồ cơ sở cho sử dụng đất đai huyện Môc Hóa, tỉnh Long An. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 59(1), 121-131.
Nguyên Khang. (2023). Vườn bưởi đặc sản Năm Roi đang sắp chết, nông dân Vĩnh Long làm cách gì mà cây nào cũng tỉnh ra? Khai thác từ http:/www.danviet.vn.
Nguyễn Thế Đặng, Nguyễn Thế Hùng. (1999). Giáo trình đất. Nhà xuất bản Nông
nghiệp, Hà Nội.
Nguyễn Thị Thúy Kiều và Ngô Ngọc Hưng. (2019). Khảo sát hiện trạng canh tác bưởi năm roi trồng trên đất liếp ở huyện Châu Thành, tỉnh Hậu Giang. Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, 12(109), 161-164.
Trần Bá Linh, Diệp Thanh Hồng, Trần Minh Tiền và Huỳnh Thế Vinh. (2024). Đánh giá hiện trạng canh tác vườn bưởi Da xanh ở huyện Vũng Liêm, tỉnh Vĩnh Long. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, 04(155), 60-66.
Trần Bá Linh, Lê Văn Khoa và Võ Thị Gương. (2010). Đặc tính giữ nước và lượng nước dễ hữu dụng cho một số cây trồng cạn của đất phù sa thâm canh lúa ở Cai Lậy - Tiền Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 16b, 42-48.
Trần Kông Tấu. (2006). Tài nguyên đất. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Hà Nội.
Viện Thổ nhưỡng Nông hoá, 1998. Sổ tay phân tích đất - nước phân bón cây trồng của Viện Thổ Nhưỡng nông hóa. Nhà xuất bản Nông nghiệp.
Võ Thị Gương và Tất Anh Thư. (2010). Giáo trình trở ngại đất trong sản xuất nông nghiệp. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.
Võ Văn Bình , Võ Thị Gương , Hồ Văn Thiệt, và Lê Văn Hòa. (2014). Ảnh hưởng dài hạn của phân hữu cơ trong cải thiện độ phì nhiêu đất và năng suất trái chôm chôm tại Chợ Lách - Bến Tre. Tạp chí khoa học Trường ĐHCT, Số chuyên đề- 3, 133-141.
Vũ Văn Thức. (2024). Báo cáo triển vọng ngành hàng trái cây tại Việt Nam 2024. Kirin capital. Khai thác từ www.kirincapital.vn.
Brady, N.C. & Weil, R.R. (1999). The Nature and Properties of Soils. 12th Edition, Prentice Hall Publishers, London.
Charles, A. Black. (1993). Soil Fertility Evaluation and Control. CRC Press.
Islam, M.R., Ona, A.F., Dhar M., & Amin, M. (2017). Influence of organic manures with recommended inorganic fertilizers on yield of sweet orange. Journal of Bioscience and Agriculture Research, 13(02), 1146-1150.
Ismail, I. A., Pernadi, N. L., & Febriyanti, A. (2022). How to grab and determine the size of the sample for reserch. International Journal of Academic and Applied Research, 6(9), 88-92. Retrieved from http://repository.unp.ac.id/id/eprint/41155.
Lipec and Stepniewski. (1995). Effect of soil compaction and tillage and loses of nutrient. Journal Soil and Tillage Research, 35, 37-52.
Metson, A.J. (1961). Methods of Chemical Analysis of Soil Survey Samples. Govt Printer. Wellington. New Zealand.
Minasny, B., Hong, S.Y., Hartemink, A.E., Kim, Y.H., Kang, S.S. (2016). Soil pH increase under paddy in South Korea between 2000 and 2012. Agriculture, Ecosystems & Environment, 221, 205–213.
O’Neal, A.M. (1949). Soil characteristics significance in evaluating permeability. Soil Science, 67, 403-409.
Prihar, S.S., Ghildyal, B.D., Painuli, D. K., & Sur, H.S. (1985). Soil physics and rice. India. 59-66.
Radcliffe, D.E., & Rasmussen, T.C. (2000). Soil water movement. In Handbook of Soil Science. M.E. Sumner (Ed.). CRC Press. Boca Ratoon, Fl.
Rai, R. K., Singh, V. P., & Upadhyay, A. (2017). Irrigation Methods. In Planning and Evaluation of Irrigation Projects; Academic Press: New York, NY, USA.
Raymond, W. Miller, Duane, T. Gardiner. (2001). Soils In Our Environment. Prentice Hall College Div.
Verplancke, H. (2002). Soil physics. Gent University, Belgium.
Vo Thi Guong, Vo Van Binh, Arnold, U., Guggenberger, G., & Becker, M. (2009). Shorterm effect of organic material amendments effect on soil properties and plant performance of rambutan (Nephelium lappaceum L.) orchard. In: U. Arnold and F. Gresens (eds), Closing Nutrien Cycle in Decentralised Water Treatment Systems in the Mekong Delta. SANSED Project - Final report. 178-185.
Western Agricultural Laboratories. (2002). Inc. Reference Guides: Soil Sampling and Soil Analysis. A & L Agricultural Laboratories. Modesto, CA: California Laboratory.
Yousefzadeh, S., Sanavy, M., Govahi, S.A.M., & Oskooie, O.S. (2015). Effect of Organic and Chemical Fertilizer on Soil Characteristics and Essential Oil Yield in Dragonhead. Journal of Plant Nutrition, 38(12), 1862–1876.