##plugins.themes.huaf_theme.article.main##

Abstract

In Quang Nam province, fresh hot chili is the main product on the market. The chili varieties being grown are old and innovate slowly. It is necessary to introduce potential chili varieties for processing hot chili powder, hot chili sauce and salted hot chili. The study included six potential hot chili varieties TN138, TN720, TN185, FAM333, TN738 and TN403 (control). Agro-biological characteristics, productivity and economic efficiency are the criteria selected for evaluation. Research results showed that TN185, FAM333 were two hot chili varieties with good growth and high yield: 45.27 tons/ha and 43.27 tons/ha, respectively. These hot chili varieties also have high economic efficiency of 429.6 million VND/ha and 319.0 million VND/ha, respectively. Therefore, it is considered replacing a part of old hot chili varieties with potential new varieties TN185, FAM333 at areas with intensive farming conditions.

##plugins.themes.huaf_theme.article.details##

How to Cite
Tran Phuong Dong, Nguyen Van Duc, Phan Thi Be, Phan Thi Hang, & Bui Ngoc Huy. (2024). Evaluation of agro-biological characteristics of hot chili varieties (Capsicum annuum L.) in Quang Nam. Hue University of Agriculture and Forestry Journal of Agricultural Science and Technology, 8(3), 4393–4402. https://doi.org/10.46826/huaf-jasat.v8n3y2024.1162
Section
PLANTS

References

Hoàng Minh Châu, Ngô Thị Hạnh, Phạm Thị Xuân và Un Jin Lee. (2020). Đánh giá một số giống ớt cay mới của Hàn Quốc tại Gia Lâm Hà Nội. Tạp chí Khoa học công nghệ Việt Nam, 8(118), 54 – 59.
Trương Thị Hồng Hải và Trần Thị Thanh. (2017). Đánh giá khả năng sinh trưởng, phát triển và năng suất của một số giống ớt cay F1 nhập nội trong vụ Đông Xuân 2015-2016 tại Thừa Thiên Huế. Tạp chí Khoa học Đại học Huế, 126(3C), 43 – 53.
Đặng Hiệp Hoà, Trần Ngọc Hùng và Sanjeet Kumar. (2020). Nghiên cứu tuyển chọn các dòng, giống ớt cay kháng bệnh nhập nội tại Hà Nội. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, tháng 3, 101 – 105
Thanh Huyền. (2016). Kỹ thuật trồng ớt đạt hiệu quả. Nhà xuất bản Hồng Đức.
Lê Văn Luy, Trần Minh Hải, Vũ Văn Khuê và Cao Thị Trầm. (2010). Kết quả nghiên cứu tuyển chọn bộ giống ớt cay cho vùng Duyên hải Nam Trung bộ. Tạp chí Khoa học và Công nghệ nông nghiệp Việt Nam, (1), 34 – 43.
Trịnh Khắc Quang, Nguyễn Xuân Điệp, Tô Thị Thu Hà, Cho Weon Dea và Pak Choon Keun. (2012). Kết quả khảo nghiệm, tuyển chọn một số giống ớt Hàn Quốc tại Hà Nội. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, tháng 12, 89 – 94.
Chu Thị Thơm, Phan Thị Lài và Nguyễn Văn Tó (2006). Phòng Trừ Sâu Hại Bằng Công Nghệ Vi Sinh. Nhà xuất bản Lao Động.
Trần Khắc Thi, Đặng Hiệp Hoà, Nguyễn Thị Liên Hương, Dương Kim Thoa và Tô Thị Thu Hà. (2016). Kết quả nghiên cứu chọn tạo giống ớt cay lai GL1-6. Tạp chí Khoa học công nghệ Việt Nam, 10(71), 7 – 11.
QCVN 01-64:2011/BNNPTNT. (2011). Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống ớt.
QCVN 01-382010/BNNPTNT. (2010). Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về điều tra phát hiện dịch hại cây trồng.
UBND xã Điện Phong, Thị xã Điện Bàn. (2020). Báo cáo kết quả sản xuất nông nghiệp
FAOSTAT. (2020). https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
Don, L. D., Van, T. T.,Vy, T. T. P., & Kieu, P. T. M. (2007). Collectotrichum spp attacking on chilli pepper growing in Vietnam. First international symposium on chili anthracnose, National horticultural research institute, RDA, Korea, 67 pages.